martes, 31 de enero de 2012

La primera recomendación - La primera recomanació

Cuando se trata de literatura, nunca te puedes fiar de las recomendaciones. Creo que la lectura es como los perfumes: a cada uno le gusta una cosa. Y por mucho que tú insistas e insistas en que alguien lea algo "que es buenísimo y seguro que te gustará" a veces hay libros que no entran ni con agua caliente. 

Aún así, os quiero hacer una primera recomendación de un libro que me sorprendió gratamente: se trata de Las Metamorfosis de Ovidio. Un clásico. Y como clásico, pensaba que iba a ser un bodrio, porque un par de historietas sobre ninfas y dioses están bien, pero un libro de más de 200 páginas lleno de esos cuentecillos, como que no. Me tuve que leer este libro por obligación para una asignatura de la carrera y la verdad es que me lo he vuelto a leer por voluntad propia un par de veces. 



El libro narra una serie de transformaciones que sufrieron los dioses clásicos y toda una serie de personajes que vagaban a su alrededor. Se atribuye a Ovidio, aunque en realidad se supone que el autor simplemente compiló una serie de mitos que se transmitían de forma oral. Los dioses clásicos, en particular Zeus, eran muy dados a transformarse en diversos animales para conseguir seducir y conquistar a todo tipo de diosas, ninfas y simples mortales y a su vez transformaba a sus amantes y amigas para librarlas de los peligros. 

Mi historia preferida de este clásico es "Narciso y Eco": Eco era una ninfa que servía a Hera, esposa de Zeus. Eco no paraba de hablar de las conquistas de Zeus y Hera, harta de los cotilleos, la echó la maldición de no poder hablar nunca más, únicamente podría repetir lo que dijera otra persona (explicación del fenómeno eco: cuando estamos en un valle y gritamos "¡hola!" quien nos responde es Eco con otro "¡hola!"). Eco se fue al bosque y allí se encontró con Narciso, el hombre más bello que jamás había existido.  Eco intentó hablar con él pero sólo podía repetir lo que éste dijera, así que Narciso, pensando que se estaba burlando de él, la rechazó y se marchó. Eco, llena de pena, se adentró en el bosque y poco a poco se fue marchitando de amor y convirtiéndose en un fantasma que vaga por las montañas y repite todo lo que dicen los viajeros.


Este relato me pareció una bonita forma de explicar el fenómeno del eco a modo de una gran historia de amor que acabó en tragedia, como todas las grandes historias de amor. Así que, si no habéis leído esta obra  o sólo conocéis los mitos más populares, os animo a acercaros a Las Metamorfosis ya que no os decepcionará. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Quan es tracta de literatura, mai et pots fiar de les recomanacions. Crec que la lectura és com els perfums: a cadascú li agrada una cosa. I per molt que tú insisteixis i insisteixis en que algú llegeixi una cosa "que és boníssima i que segur que t'agradarà" de vegades hi ha llibres que no entren ni amb aigua calenta.

Tot i això, us vull fer una primera recomanació d'un llibre que em va sorprendre gratament: es tracta de Les Metamorfosis d'Ovidi. Un clàssic. I com a clàssic, pensava que seria un nyap, perquè un parell d'historietes sobre fades i déus estan bé, però un llibre de més de 200 pàgines ple d'aquests contes, millor no. Em vaig haver de llegir aquest llibre per obligació per a una asignatura de la carrera i la veritat és que l'he tornat a llegir un parell de vegades.


El llibre narra una serie de transformacions que van patir els déus clàssics i tota una sèrie de personatges que tenien al voltant. S'atribueix a Ovidi, però en realitat se suposa que l'autor simplement va compilar una sèrie de mites que es transmitien de forma oral. Els déus clàssics, en especial Zeus, solien transformar-se en diversos animals per aconseguir seduir i conquistar a tota mena de deesses, ninfes i simples mortals i a la vegada transformava a les seves amants i amigues per protegir-les dels perills. 

La meva història preferida d'aquest clàssic és "Narcís i Eco": Eco era una ninfa que servia a Hera, esposa de Zeus. Eco no parava de parlar sobre les conquestes de Zeus i Hera, farta de tant tafanejar, li va fer la maledicció de no poder parlar mai més, només podria repetir el que li digués una altra persona (explicació del fenòmen eco: quan estem a una vall i cridem "hola!" qui ens contesta és Eco amb un altre "hola!". Eco va marxar al bosc i allà va trobar a Narcís, l'home més bell que mai hagués existit. Eco va intentar parlar amb ell però només podia repetir el que ell li digués, així que Narcís, creient que s'estava burlant d'ell, la va rebutjar i va marxar. Eco, plena de pena, va endinsar-se al bosc i poc a poc va anar consumint-se d'amor i convertint-se en un fantasma que romàn per les muntanyes i repeteix allò que diuen els viatgers.


Aquest relat em va semblar una forma bonica d'explicar el fenòmen de l'eco a mode d'una gran història d'amor que va acabar en tragèdia, com totes les grans històries d'amor. Així que, si no heu llegit aquesta obra o només coneixeu els mites més populars, us animo a acostar-vos a Les Metamorfosis ja que no us decepcionarà. 

jueves, 26 de enero de 2012

Cosas que me dan rabia - Coses que em fan ràbia

¡Buenas noches!

Hoy he tenido la parte práctica de mis oposiciones. No ha ido del todo mal, pero ha habido un par de cosas que me han dado rabia:

1. Tenía justo delante al tribunal que evaluará los exámenes y estaban comentando entre dos señoras las preguntas. Concretamente decían: uy, si a mi ahora me preguntaran esto seguro que suspendía todas... Es decir, que mis posibles - supuestas - improbables jefas estaban dándome la razón cuando digo que muchas de las cosas que nos tenemos que aprender sólo sirven para el examen y después se olvidan.

2. La chica que estaba sentada detrás mío era fan de uno de esos Tippex de ruedecita que cuando los usas hacen "riiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiic" hasta que terminas. Total, que me he pasado la mitad del examen escuchando "riiiiiiiiiiiiiiiiic -ric - ric - riiiiiiic - riiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiic" hasta que le he echado una mirada de: te estás jugando la vida y ha parado.

Quitando estas dos cositas, me siento bastante satisfecha del examen y de cómo ha ido todo el proceso en general. ¡Salud!

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bona nit!

Avui he fet la part pràctica de les oposicions. No ha anat del tot malament, però hi hagut un parell de coses que m'han fet ràbia:

1. Tenia just al davant al tribunal que avaluarà els exàmens i estaven comentant entre dues senyores les preguntes. Concretament deien: uy, si ara mateix em preguntessin això segur que suspendria totes... És a dir, que les meves possibles - suposades - improbables caps m'estaven donant la raó quan dic que moltes de les coses que ens hem d'aprendre només serveixen per l'examen i després s'obliden.

2. La noia que tenia asseguda darrere meu era fan d'un d'aquests Tippex de rodeta que quan els utilitzes fan "riiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiic" fins que acabes. Total, que m'he passat la meitat de l'examen escoltant "riiiiiiiiiiiiiiiiiic  - ric - ric - riiiiiiiiic - riiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiic" fins que li he llançat una mirada de: t'estàs jugant la vida i a parat.

Llevat d'aquestes dues cosetes, em sento bastant satisfeta de l'examen i de com ha anat tot el procés en general. Salut!

martes, 24 de enero de 2012

Mi primera biblioteca - La meva primera biblioteca

Ya que estamos empezando y hablando de primeras cosas en la vida, hoy quiero explicaros cómo fue conocer mi primera biblioteca. La primera biblioteca en la que puse mis piececitos de cuatro años fue la de mi barrio, un edificio muy antiguo de dos plantas, pequeñito pero acogedor. Recuerdo que nos llevaron con el cole (¡cogeos a la cuerda!) para ver a una cuenta-cuentos. La cuenta-cuentos era una chica adorable que tenía ese timbre de voz tan dulce que sólo las cuenta-cuentos tienen, y antes de empezar el relato nos dijo que iba a echarnos "polvitos mágicos" para crear la magia del cuento. Recuerdo ese momento como si fuera ayer: sacó un botecito metálico donde estaban los polvitos mágicos y yo pensé: se parece a los botes de purpurina que tenemos en el cole para decorar las postales de Navidad... Pero no podía ser eso, porque lo nuestro era purpurina del todo a cien, y aquello era puro polvo mágico traído de Nunca Jamás como poco.
              La chica cogió un puñadito de aquel producto y todos miramos su mano para ver qué color tendría el polvo, cómo caería, qué iba a aparecer cuando soltara ese polvo. Resultó ser una purpurina plateada que nos dejó a todos maravillados y la mayoría levantamos las manitas para poder coger alguna de esas partículas y examinarla a conciencia. Me quedé un poco decepcionada al comprobar que ese polvo mágico no estaba sacado del cuerno de un unicornio ya que olía a purpurina, se quedaba pegada en el pelo como la purpurina e incluso sabía igual que la purpurina. Aún así, el efecto fue increíble.

               Si os soy sincera, no recuerdo cuál fue el cuento ni cuanto duró, pero recuerdo que al subir las escaleras y ver toda aquella sala llena de libros y con mesas de diferentes tamaños y cojines en el suelo para sentarse a escuchar a la cuenta-cuentos, pensé que era la mayor cantidad de libros que yo vería nunca juntos. Ahora he ido muchas más veces a aquella biblioteca que en realidad es un palmo y que hace mucho tiempo que ha quedado obsoleta y un poco viejuna. Pero alguna vez he visto de nuevo una sesión de la cuenta-cuentos y he comprobado que, aún hoy, con nuestros móviles con Internet, nuestros viajes a Marte y nuestra leche sin lactosa, la cara de los niños al ver caer el polvito mágico no tiene precio.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ja que estem començant i parlant de primeres coses a la vida, avui vull explicar-vos com va ser conèixer la meva primera biblioteca. La primera biblioteca on vaig posar els meus peuets de quatre anys va ser la del meu barri, un edifici molt antic de dues plantes, petit però acollidor. Recordo que ens van portar amb l'escola (agafeu-vos a la corda!) Per veure a una compte-contes. La compte-contes era una noia adorable que tenia aquest timbre de veu tan dolça que només les contacontes tenen, i abans de començar el relat ens va dir que anava a donar-nos "polvitos mágicos" per crear la màgia del conte. Recordo aquell moment com si fos ahir: va treure un potet metàl · lic on hi havia els polvitos mágicos i jo vaig pensar: s'assembla als pots de purpurina que tenim a l'escola per decorar les postals de Nadal ... Però no podia ser això, perquè el nostre era purpurina del tot a cent, i allò era pur pols màgic portat de Nunca Jamás com a poc.
              La noia va agafar un grapadet d'aquell producte i tots vam mirar la seva mà per veure quin color tindria la pols, com cauria, què anava a aparèixer quan deixés anar aquesta pols. Va resultar ser una purpurina platejada que ens va deixar a tots meravellats i la majoria vam aixecar les manetes per poder agafar alguna d'aquestes partícules i examinar-la a consciència. Em vaig quedar una mica decebuda en comprovar que aquest pols màgic no estava tret de la banya d'un unicorn ja que feia olor de purpurina, es quedava enganxada als cabells com la purpurina i fins i tot sabia igual que la purpurina. Tot i això, l'efecte va ser increïble.

Si us sóc sincera, no recordo quin va ser el conte ni quant va durar, però recordo que en pujar les escales i veure tota aquella sala plena de llibres i amb taules de diferents mides i coixins a terra per seure a escoltar al compte-contes, vaig pensar que era la major quantitat de llibres que jo veuria mai junts. Ara he anat moltes vegades a aquella biblioteca que en realitat és un pam i que fa molt temps que ha quedat obsoleta i una mica vella. Però alguna vegada he vist de nou una sessió del compte-contes i he comprovat que, encara avui, amb els nostres mòbils amb Internet, els nostres viatges a Mart i la nostra llet sense lactosa, la cara dels nens al veure caure el polvitos màgicos no  preu.



lunes, 23 de enero de 2012

Mi primer libro (o el primero que recuerdo) - El meu primer llibre (o el primer que recordo)

El primer libro del que tengo constancia es "El Gat Mog" o El Gato Mog en castellano. Todavía lo tengo en mi estantería y le tengo muchísimo cariño. Este libro nos lo leímos tanto mis hermanos como yo, y lo leíamos en voz alta porque mi madre quería aprender el acento catalán.

Cuenta la historia del gato de una panadera que se moja bajo la lluvia y su dueña decide ponerlo al lado del fuego, junto a los panes que prepara. El gato come un pedazo de pan y, con el calor, empieza a subir y a crecer como un pan. Cada vez es más y más grande y los habitantes del pueblo de la panadera le repudian, hasta que un día el río se desborda y el gato, con lo grande que es, hace de dique y salva al pueblo.


La historia es bastante ingenua, pero recuerdo que a ojos de un niño era una pasada pensar que podías tener un gato gigante, incluso una vez mis hermanos y yo pensamos en cebar con masa fresca de pan a algún pobre animalillo para ver si crecía y crecía. Mi madre nos quitó la idea de la cabeza. Lástima.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

El primer llibre del que tinc constància és "El Gat Mog" o El Gato Mog en castellà. Encara el tinc a la meva prestatgeria i li tinc molt afecte. Aquest llibre ens el vam llegir tant els meus germans com jo, i ho llegíem en veu alta perquè la meva mare volia aprendre l'accent català.

Explica la historia del gat d'una fornera que es mulla sota la pluja i la seva propietària decideix posar-lo al costat del foc, al costat del pa que prepara. El gat menja un tros de pa i, amb la calor, comença a pujar i a créixer com un pa. Cada vegada és més i més gran i els habitants del poble de la fornera el repudien, fins que un dia el riu es desborda i el gat, com és tant gran, fa de dic i salva el poble.


La història és bastant ingenua, però recordo que a la vista d'un nen era una passada pensar que podies tenir un gat gegant, fins i tot una vegada els meus germans i jo vam pensar en atipar amb massa fresca de pa a qualsevol animaló per veure si creixia i creixia. Ma mare ens va treure la idea del cap. Llàstima.

¿Por qué? - Per què?

¡Buenos días!

Creo que lo más conveniente será que me presente. Me llamo Cris, candidata a bibliotecaria que de momento sólo está en la fase de opositora. Me licencié en Humanidades y me especialicé en la rama de Literatura ya que en casi todas las imágenes que recuerdo de mi infancia aparezco con un libro. Desde bien chiquiticos mis padres nos inculcaron el hábito de leer, sobretodo mi madre, que nos hacía leerle libros en catalán para aprender el idioma.

En este espacio quiero hablar de todo lo que me interesa del mundo literario, por eso no sólo será un blog de reseñas de libros sino que compartiré con vosotros lecturas recomendadas, opinión sobre las bibliotecas que visite, cosas que me (nos) dan rabia y un largo etcétera que se me irá ocurriendo sobre la marcha.

¡Empezamos!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Bon dia!

Crec que el més convenient serà que em presenti. Em dic Cris, candidata a bibliotecària que de moment només està en la fase d' opositora. Em vaig llicenciar en Humanitats i em vaig especialitzar en la branca de Literatura ja que en gairebé totes les imatges que recordo de la meva infància estic amb un llibre. Des de ben petitons els meus pares ens van inculcar l'hàbit de llegir, sobretot la meva mare, que ens feia llegir llibres en català per aprendre l'idioma.

En aquest espai vull parlar de tot el que m'interessa del món literari, per això no només serà un blog de ressenyes de llibres sinó que compartiré amb vosaltres lectures recomanades, opinió sobre les biblioteques que visiti, coses que em (ens) donen ràbia i un llarg etcètera que improvisaré sobre la marxa.

¡Comencem!