jueves, 27 de septiembre de 2012

Geralt de Rivia - Geralt de Rivia

¡Buenas! He decidido empezar una serie de entradas dedicadas a la obra de Andrzej Sapkowski, autor de la saga de Geralt de Rivia, entre otras obras. ¿Por qué voy a hacer esto? Hace poco le dediqué una entrada a este autor ya que su forma de escribir me parece una absoluta pasada y me tiene del todo fascinada, así que ahora me dispongo a hacer una reseña de cada una de las obras que forman la saga de Geralt de Rivia porque el brujo es su plato estrella y me he leído cada uno de los libros un par de veces por lo menos (¡¡no puedo parar!!).



Os pongo en antecedentes: la saga de Geralt de Rivia explica las aventuras de, como no, Geralt de Rivia, un brujo que se dedica a matar monstruos, despejar caminos o quitar maldiciones, entre otras chapuzas. Ojo, es una saga de ciencia - ficción, pero los personajes tienen problemas reales, no es la típica saga de literatura fantástica en la que un cazador de dragones tiene que salvar al mundo del malvado señor-de-las-tinieblas-inifinitas-y-profundas-del-abismo-negro-de-la-oscuridad-eterna-y-maligna. No, Geralt es un tío normal y corriente que negocia sus tarifas antes de matar a una estrige o liberar un cementerio lleno de guls. La verdad es que me recuerda bastante a la situación actual ya que muchas veces las ciudades que lo contratan no quieren pagar (como los ayuntamientos de algunos municipios españoles) o la gente trata a Geralt de forma despectiva por la profesión que tiene, infravalorandole por hacer algo muy necesario pero que nadie quiere hacer (como podría ser hoy en día la profesión del personal de limpieza).



En cualquier caso, esta saga era muy conocida en su Polonia natal, pero alcanzó fama mundial gracias a la creación de un videojuego basado en las novelas de Geralt de Rivia: The Witcher (desarrollado por CD Projekt Red Studio y Atari). Tenemos suerte de que España sea tierra de viciados a los juegos de rol ya que gracias a ello los libros de Sapkowski se han traducido a nuestro idioma (sólo están disponibles en polaco, inglés y español. Ahora los están traduciendo al francés).

Así que creo esta entrada para haceros esta pequeña introducción al mundo de Geralt de Rivia. A mí desde luego me tiene embobada, Sapkowski combina la aventura con un humor irreverente, mezcla romanticismo con muerte y luchas con conversaciones de taberna.

En breve comenzaré las entradas dedicadas a cada uno de los libros, ¡un poco de paciencia!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Bones! He decidit començar una sèrie d'entrades dedicades a l'obra de Andrzej Sapkowski, autor de la saga de Geralt de Rivia, entre altres obres. Per què faré això? Fa poc li vaig dedicar una entrada a aquest autor ja que la seva forma d'escriure em sembla una absoluta passada i em té del tot fascinada, així que ara em disposo a fer una ressenya de cadascuna de les obres que formen la saga de Geralt de Rivia ja que el bruixot és el seu plat estrella i m'he llegit cadascun dels llibres un parell de vegades com a mínim (¡¡no puc parar!!).



Us poso en antecedents: la saga de Geralt de Rivia explica les aventures d'en, com no, Geralt de Rivia, un bruixot que es dedica a matar monstres, aclarir camins o treure malediccions, entre altres nyaps. Compte, és una saga de ciència - ficció, però els personatges tenen problemes reals, no és la típica saga de literatura fantàstica en què un caçador de dracs ha de salvar el món del malvat senyor-de-les-tenebres-inifinites-i -profundes-del-abisme-negre-de-la-foscor-eterna-i-maligna. No, Geralt és un tio normal i corrent que negocia les seves tarifes abans de matar una estrige o alliberar un cementiri ple de guls. La veritat és que em recorda bastant a la situació actual ja que moltes vegades les ciutats que el contracten no volen pagar (com els ajuntaments d'alguns municipis espanyols) o la gent tracta a Geralt de manera despectiva per la professió que té, infravalorant-lo per fer allò que és molt necessari però que ningú vol fer (com podria ser avui en dia la professió del personal de neteja).




En qualsevol cas, aquesta saga era molt coneguda a la seva Polònia natal, però va aconseguir fama mundial gràcies a la creació d'un videojoc basat en les novel · les de Geralt de Rivia: The Witcher (desenvolupat per CD Projekt Xarxa Studio i Atari). Tenim sort que Espanya sigui terra de viciats als jocs de rol ja que gràcies a això els llibres de Sapkowski s'han traduït al nostre idioma (només estan disponibles en polonès, anglès i espanyol. Ara els estan traduint al francès).

Així que creo aquesta entrada per fer-vos aquesta petita introducció al món de Geralt de Rivia. A mi per descomptat em té embadalida, Sapkowski combina l'aventura amb un humor irreverent, barreja romanticisme amb mort i lluites amb converses de taverna.

En breu començaré les entrades dedicades a cadascun dels llibres, ¡una mica de paciència!

lunes, 17 de septiembre de 2012

Grandes polvos de la historia - Grans "polvos" de la història

¡Buenas!

Sí, habéis leído bien, polvos. Polvos, a saber: realizar el coito, hacer el amor, montárselo en un Simca 1000 o hacer el "bunga bunga" según Berlusconi. Hoy os traigo la reseña de un libro que me ha gustado tanto por su originalidad como por su rigor histórico: se trata de Grandes Polvos de la Historia, de José Ignacio de Arana. Es un libro que narra diversos hechos históricos curiosos relacionados con la sexualidad de los personajes que aparecen en ellos.

A primera vista puede parecer un poco superficial, pero la verdad es que engancha enseguida y te descubre facetas de la historia que no podías ni imaginar. La sexualidad, pese a quien le pese, sigue siendo un tema tabú y todavía más cuando se tiene que hablar de relaciones sexuales de reyes y reinas: hijos bastardos, hijos reconocidos por el rey pero que en verdad siempre se creyó que eran del mariscal de campo... Y no hablemos ya de sexualidad e iglesia: amores entre curas y monjas, cardenales con deseos irrefrenables, embarazos ocultos entre los muros de los conventos... En un momento histórico en el que los matrimonios unían naciones y el nacer en noble cuna era considerado derecho divino al trono, Arana nos descubre que no es oro todo lo que reluce y que muchos de los rumores y mitos que circulaban por la corte resultaban ser la rotunda y pura verdad de los hechos.



Con capítulos tan destacados como "El embarazo fantasma de María Tudor", "El no tan extraño caso de la mujer barbuda" o "sadomasoquismo en los conventos", Arana crea una obra fresca y pícara, sin perder de vista el sentido histórico ni el sentido del humor. Como me dijo mi madre cuando vio el título: "ver la historia desde la jodienda".

Nota al lector: reconócelo: parece que el sexo aumenta nuestra capacidad de retentiva. Si no te gusta la historia y te parece aburrida, te recomiendo fervientemente este libro ya que aporta un punto de vista nuevo que hace que los hechos, lugares y personajes discurran como en una novela rosa, pero narrando, al fin y al cabo, hechos históricos verídicos y constatados.

Muy muy recomendable.

------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sí, heu llegit bé, pols. Pols, a saber: realitzar el coit, fer l'amor, muntar-s'ho en un Simca 1000 o fer el "bunga bunga" segons Berlusconi. Avui us porto la ressenya d'un llibre que m'ha agradat tant per la seva originalitat com pel seu rigor històric: es tracta de Grans "polvos" de la Història, de José Ignacio de Arana. És un llibre que narra diversos fets històrics curiosos relacionats amb la sexualitat dels personatges que apareixen en ells.

A primera vista pot semblar una mica superficial, però la veritat és que enganxa de seguida i et descobreix facetes de la història que no podies ni imaginar. La sexualitat, tot i qui li pesi, segueix sent un tema tabú i encara més quan s'ha de parlar de relacions sexuals de reis i reines: fills bastards, fills reconeguts pel rei però que en veritat sempre es va creure que eren del mariscal de camp ... I no parlem ja de sexualitat i església: amors entre capellans i monges, cardenals amb desitjos irrefrenables, embarassos ocults entre els murs dels convents ... En un moment històric en què els matrimonis unien nacions i el néixer en noble bressol era considerat dret diví al tron, Arana ens descobreix que no és or tot el que llueix i que molts dels rumors i mites que circulaven per la cort resultaven ser la rotunda i pura veritat dels fets.



Amb capítols tan destacats com "L'embaràs fantasma de Maria Tudor", "Ell no tan estrany cas de la dona barbuda" o "sadomasoquisme en els convents", Arana crea una obra fresca i múrria, sense perdre de vista el sentit històric ni el sentit de l'humor. Com em va dir la meva mare quan va veure el títol: "veure la història des de la jodienda".

Nota al lector: ho has de reconèixer: sembla que el sexe augmenta la nostra capacitat de retentiva. Si no t'agrada la història i et sembla avorrida, et recomano ferventment aquest llibre ja que aporta un punt de vista nou que fa que els fets, llocs i personatges discorrin com en una novel · la rosa, però narrant, al cap i a la fi, fets històrics verídics i constatats.

Molt molt recomanable.